I Sverige finns det vissa kostnader för en konferens som är avdragsgilla för företag. Det handlar bland annat om kostnader för resor, hotell, lokalhyra, mat och dryck, samt kostnader för utbildning och seminarier. Dessa kostnader kan dras av från företagets skattskyldiga inkomst.
Det finns dock vissa kostnader som inte är avdragsgilla, till exempel kostnader för nöjen och underhållning. Om företaget bjuder på middagar eller liknande aktiviteter som inte har ett affärsmässigt syfte, så är inte dessa kostnader avdragsgilla.
När det gäller skatten på kostnader som inte är avdragsgilla, så räknas dessa som en del av företagets vinst och beskattas enligt de vanliga skattereglerna för företag.
Det är viktigt att man som företagare håller sig uppdaterad om vilka kostnader som är avdragsgilla och vilka som inte är det. För att få rådgivning i detta ämne kan man kontakta en erkänd revisionsbyrå. Exempel på sådana byråer i Sverige inkluderar exempelvis PWC, Deloitte, Ernst & Young och KPMG.
En konferens bör bokföras på följande sätt:
- Konferensavgifter: Dessa kostnader kan bokföras på ett konto som heter ”Konferensavgifter”.
- Resor: Resekostnader för att delta i konferensen kan bokföras på ett konto som heter ”Resor”. Köp av flygbiljetter, tåg eller bussbiljetter etc. ska bokföras.
- Bokning av logi: Kostnader för bokning av boende under konferensvistelsen kan bokföras på ett konto som heter ”Boende”.
- Mat och dryck: Kostnader för mat och dryck under konferensen ska bokföras på ett konto som heter ”Mat och dryck”.
- Övriga kostnader: Eventuella andra kostnader som uppstår under konferensen, såsom utbildningsmaterial, hyra av utrustning, kostnader för presentkort etc. ska bokföras på ett konto som heter ”Övriga kostnader”.
Det är bra att hålla alla kvitton och fakturor från konferensen ordentligt samlade för en eventuell framtida revision eller frågeställning från Skatteverket.